Lijn 35

De huidige spoorlijn 35 verbindt Leuven met Hasselt en werd in drie fases aangelegd:

Fase 1 Leuven - Aarschot: (voorheen lijn 28 - 15,3 km) werd aangelegd en geopend door de maatschappij S.A. des Chemins de Fer du Nord de la Belgique op 26 januari 1863.
Fase 2 Aarschot - Diest: (voorheen lijn 34 - 17,7 km) opende op 1 februari 1865 door de Compagnie du Grand Central Belge
Fase 3 Diest - Hasselt: (voorheen lijn 34 - 20,6 km) opende op 1 juni 1865 door dezelfde maatschappij als het traject Aarschot Diest.

Later zou de Compagnie du Grand Central Belge ook het traject Leuven - Aarschot overnemen. Op 1 januari 1897 werd de lijn genationaliseerd. In 1981 werd ze over het volledige traject geëlektrificeerd.

Station Zelem

Het station van Zelem ligt tussen Hasselt en Diest. Het stationsgebouw opende op 1 juli 1865.

Stationschef postontvanger

Tussen 1865 en 1960 verbleven 18 stationschefs in het stationsgebouw van Zelem. Ze werkten en woonden er tevens. Ook het postkantoor was er gevestigd. De stationschef had ook de taak van postontvanger. De laatste stationschef was Renaat Verbaet. Zelfs na de sluiting van het station bleef het postkantoor tot 1965 in het station gehuisvest. Na WOII nam zijn echtgenote Irma Decap als eerste officiële postontvanger van Zelem die taak van de stationschef over.

Maria en Gaston Vandereycken voor de goederenloods.

Station gesloten

De lijn Hasselt - Diest kende ooit 9 stations: Hasselt, Hasselt West, Kermt, Kermt Dorp, Spalbeek, Schulen, Linkhout, Zelem, Diest. Vandaag blijven enkel Hasselt, Schulen en Diest nog over.

Het station van Zelem ligt tussen Hasselt en Diest. Het stationsgebouw opende op 1 juli 1865.

Het station van Zelem werd op 29 september 1957 gesloten voor reizigersverkeer. Een derde uitwijkspoor gebruikt door de gieterij Moens en het reizigersperron werden in de jaren 70 definitief verwijderd.

Een herbruikt station

Na de sluiting kocht aannemer Louis Zeeuws het verlaten gebouw op. In 1967 werd het afgebroken. De stenen werden gerecupereerd en hergebruikt in o.a. de bouw van de huidige woningen van de drie zonen van Louis Zeeuws.

Stationsplein

Het stationsplein gezien vanuit de Spoorwegstraat (Zicht vanuit je huidige positie).

Het oude stationsplein deed later nog dienst als kermisplein en wordt nu gebruikt door Doe-Het-Zelf Vaes als open stapelruimte van hun zaak. Het bevond zich in de Spoorwegstraat van Zelem.