Het werd oorlog


Tijdens wereldoorlog II waren er vier zonen van het gezin Leonard Vandevenne (1874-1966) en Jozefine Claes (1879-1956) bij het leger.

De echtgenoten Leonard Vandevenne en Jozefina Claes hadden bij het uitbreken van de oorlog de belofte gedaan een kapelletje te laten bouwen als hun vier zonen: Louis, Frans, Alfons en Hubert, behouden mochten terugkeren.

Het kapelletje werd gebouwd langs de Galgenbergstraat te Hees Zelem op hun erf. Frans Vandevenne keerde als laatste van de vier zonen na elf maanden krijgsgevangenschap in Duitsland op 27 april 1941 naar huis terug. De bouw van het kapelletje was toen al bijna klaar.

E.H.Van Reppelen, rector aan het Sint-Vincentiusklooster te Zelem, heeft datzelfde jaar het kapelletje ingewijd.

Vele wandelaars hebben in de loop der jaren stilgestaan bij dit monumentje en generaties kinderen bleven even op het knielbankje zitten.

Foto Frans Vandevenne anno 1942

Het versierde kappeletje naar aanleiding van het 80-jarig bestaan.

De wens van Leonard Vandevenne


Het was de wens van Leonard Vandevenne om na zijn dood, als de eigendommen verkocht werden, het kapelletje niet mee te verkopen. Het moest eigendom van de familie blijven als Onverdeeld Deel. Bij de verkoop van de boerderij en gronden in 1966 werd deze wens door zijn zonen en dochters uitgevoerd.